Manabo webdesign
Image default
Aanbiedingen

Wat moet mijn hartslag zijn en wat beïnvloedt het?

Wat moet mijn hartslag zijn en wat beïnvloedt het?

Mensen zijn zich al duizenden jaren bewust van hun hartslag, rusthartslag. Maar de betekenis achter de slagen kennen is niet zo eenvoudig.

Talloze factoren beïnvloeden onze hartslag, waaronder onze leeftijd, medische aandoeningen, medicijnen, voeding en conditie. Tegenwoordig zijn we ons nog meer bewust van onze hartslag, dankzij apparaten zoals smartwatches die elke slag tijdens rust en inspanning kunnen meten. Dus, wat is normaal?

Hoe moeten we onze hartslag meten?

Verrassend genoeg zijn er meer dan twaalf plaatsen waar je je hartslag kunt voelen. Maar er zijn er twee die het gemakkelijkst en meest betrouwbaar zijn – de radiale slagader, die langs de binnenkant van de onderarm loopt vanaf de basis van de duim; en de halsslagader, die aan de voorkant van de hals twee vingers naar de zijkant van de adamsappel loopt.

De beste manier om de hartslag te meten is een paar minuten te gaan zitten en te ontspannen, dan met twee vingers (niet de duim, want de eigen hartslag kan uw meting in de war brengen) de slagader zachtjes samen te drukken en de slagen te tellen over 15 seconden. Door dit met vier te vermenigvuldigen krijgt u uw hartslag in slagen per minuut, rusthartslag.

Als u de halsslagader gebruikt, is het belangrijk om slechts één kant tegelijk te controleren, en de slagader niet te masseren – dit is een gebied dat de bloeddruk door de slagader voelt en het hart signalen geeft om deze binnen een strak bereik te houden; het stimuleren van dit gebied kan de hartslag en bloeddruk doen dalen, wat kan leiden tot een black-out.

 

Wat is een normale hartslag en wat beïnvloedt die?

Als volwassene is het normale bereik voor de hartslag in rust 60 tot 100 slagen per minuut. Dit geldt voor iedereen boven de 17 jaar – zuigelingen en kinderen hebben een snellere hartslag vanwege hun kleinere lichaam en hartgrootte. Dit rusthartslag bereik voor de hartslag verandert niet tijdens het volwassen leven.

Veel dingen kunnen uw hartslag versnellen:

Inspanning: als je sport, moet je hartslag omhoog om meer bloed door je lichaam te pompen. Een normaal persoon pompt ongeveer vijf tot zes liter per minuut rond, en een gemiddeld persoon kan tot 20 liter per minuut rondpompen tijdens het sporten – atleten kunnen zelfs tot 35 gaan.

Koffie en energiedrankjes: cafeïne verhoogt uw hartslag door adenosine te blokkeren. Dit is een chemische stof in de hersenen die slaperigheid veroorzaakt en de hartslag vertraagt.

Stress: stress en opwinding veroorzaken activering van het sympathische zenuwstelsel, dat biologisch is ontworpen om ons te helpen bij de jacht op voedsel of het vluchten voor dieren. Maar tegenwoordig wordt het meer geactiveerd wanneer we een moeilijk gesprek op het werk hebben of naar Game of Thrones kijken.

Infectie: ernstige infecties, vooral als ze zich in de bloedbaan verspreiden (sepsis), belasten het hart meer omdat er meer bloed nodig is om immuuncellen uit het beenmerg en de lymfeklieren naar de infectie te vervoeren. Een snellere hartslag waarschuwt artsen dat de infectie ernstig is.

Schildklieraandoening: uw schildklier is een klier in uw nek die uw stofwisseling in stand houdt – een overactieve schildklier kan de hartslag verhogen en gewichtsverlies, prikkelbaarheid, warmte-intolerantie en diarree veroorzaken.

Hartritmestoornissen: de normale elektrische activiteit van het hart kan ook worden onderbroken, wat leidt tot tachyaritmieën, waarbij het hart snel en abnormaal klopt. Boezemfibrilleren is de meest voorkomende ritmestoornis, waarbij de hartslag onregelmatig wordt, en symptomen kan veroorzaken als hartkloppingen, kortademigheid en licht in het hoofd. Een van de ernstigere complicaties is een beroerte.

 

Het is ook raadzaam om je bloeddruk op pijl te houden. Er is een spciaal tabel waar je onder ander de bloeddruk waarden vrouw kunt aflezen.